Als we het hebben over de explosieve combinatie van influencers en gezondheidszorg, geloof ik dat dezelfde juridische laksheid niet kan zegevieren als in andere sectoren, omdat het een risico vormt voor mensen.

We leven in de dictatuur van ‘likes’, maar niet alles zou het waard zijn om een ​​’like’ te krijgen. Het kan niet zo zijn dat vandaag een influencer (en ik zeg het vrouwelijk, omdat de meerderheid die over deze onderwerpen publiceert vrouwen zijn) over de nieuwste mode in sportschoenen praat, morgen een verfrissend drankje aanbeveelt en een paar dagen later doekjes tegen acné promoot. Of wat dacht je van diezelfde influencers die beschermingsmaskers tegen het coronavirus promoten? Denk je dat ik een grap maak? Nou, het is echt!

Toen het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een paar maanden geleden een toename in de vraag naar sommige acnedoekjes ontdekte, onderzochten ze dit en ontdekten ze tot hun verbazing dat dit kwam omdat verschillende influencers wonderen van dit product uitspraken via YouTube-kanalen. Het zou prima kunnen, ware het niet omdat deze doekjes een antibioticum zijn dat een recept vereist en als zodanig niet kan worden geadverteerd. En het is niet het enige geval.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft al actie ondernomen en werkt samen met Google om dit soort inhoud te stoppen.

Alle bewustmakingsinitiatieven zijn in deze tijden schaars. Het meest recente geval dat we momenteel ervaren: vele Chinese influencers zetten nu foto’s op hun sociale netwerken waarop ze poseren met maskers, om te profiteren van de interesse die gewekt wordt door het coronavirus. Bij sommige influencers krijgt alles een like, ongeacht de gezondheid van mensen.

We weten dat het internet en social media veel kansen bieden, maar ze vormen ook een grote verantwoordelijkheid. Ze zijn de belangrijkste informatiebronnen voor veel mensen, dus het is in toenemende mate noodzakelijk om nepnieuws en nepberichten te bestrijden, vooral in de gezondheidssector.