Facebook kondigde deze week twee nieuwe ranglijstupdates aan: één die prioriteit geeft aan vrienden waarvan je waarschijnlijk iets wilt horen en zien, en een andere die de voorkeur geeft aan links die je ‘waarschijnlijk de moeite waard vindt’. Ze zijn allebei gebaseerd op resultaten van gebruikersonderzoeken. Facebook wordt nóg beter voor en door jou!

Facebook wil dat nieuwsfeed mensen verbindt met de berichten die zij het meest relevant vinden. Om ervoor te zorgen dat dit gebeurt, moeten mensen zien wat ze willen zien: berichten van familie en vrienden, of nieuws, artikelen en video’s van de pagina’s die ze volgen. Om te bepalen wat ze moeten zien, heeft Facebook informatie dat afkomstig is van interacties, reacties en likes. Maar dat is niet voldoende.

Facebook voert nu enquêtes uit waarin gebruikers wordt gevraagd meer context te geven over de berichten die ze willen zien en van wie ze deze willen zien. De resultaten van deze enquêtes zijn nu de nieuwste updates van Facebook.

Facebook vraagt ​​mensen om de vrienden te vermelden waarbij ze het meest in de buurt zijn, en dan kijkt het “naar de patronen die uit de resultaten naar voren komen, waarvan sommige onder meer zijn getagged in dezelfde foto’s, continu reageren en reageren op dezelfde berichten en inchecken op dezelfde plaatsen. “Deze patronen worden vervolgens gebruikt om het algoritme bij te werken”.

Nee, dit betekent niet dat je overzicht vol zal zijn met berichten van bepaalde mensen. Nee, dit betekent ook niet dat je ‘noodzakelijkerwijs meer vrienden-inhoud zult zien’. Waarschijnlijk zie je echter berichten van mensen met wie je nauwe relaties onderhoudt.

Toekomstige voorspellingen van over wie je graag meer wilt horen, zijn dan gebaseerd op continu bijgewerkte informatie van lopende interacties. Facebook zal ook mensen blijven ondervragen om er zeker van te zijn dat ie het begrijpt hoe nieuwe acties en interesses in kaart worden gebracht voor de vrienden van wie je het meest wilt horen.

Vergelijkbaar met deze update is de ranglijstupdate die rekening houdt met antwoorden op enquêtes waarin wordt gevraagd naar welke posts mensen ‘dachten dat ze hun tijd waard waren’. Facebook zal antwoorden gebruiken om ’tekenen te identificeren dat iemand een link kan vinden die hun tijd waard is’ en te combineren met informatie dat heeft te maken met een type bericht, wie het is, betrokkenheid, enz. – om te voorspellen of mensen waarschijnlijk een link waardevol vinden.

Als je nadenkt over de gevolgen van deze updates voor jouw pagina, leggen Ramya Sethuraman (Product Manager), Jordi Vallmitjana, (Product Manager) en Jon Levin (Technical Program Manager) bij Facebook uit dat ze niet bedoeld zijn om meer of minder van bedrijven te laten zien. De pagina’s die aan mensen worden getoond, zullen degenen zijn die ze hun tijd waard vinden – en de berichten van vrienden zullen afkomstig zijn van vrienden waarvan ze wel iets willen weten.