2019 ligt inmiddels al weer een paar dagen achter ons en we focussen ons volledig op 2020. We weten dat het schrijven van een goede blog essentieel is, maar het posten van je blog op het juiste tijdstip op de verschillende sociale media is misschien wel net zo belangrijk. Want je kunt nog zo’n mooi Safaripark hebben, maar als niemand weet dat er tweeling jachtluipaarden zijn geboren, dan komen er ook geen bezoekers voor deze nieuwe cheeta’s. Wat is voor jou als ondernemer nu het beste tijdstip om je content te delen? De afgelopen jaren zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar welke tijdstippen het beste zijn voor welke social media kanalen. De meest gunstige dagen en beste tijden om jouw content te delen verschillen per social media kanaal. Ik geef je voor Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest en TikTok een overzicht van deze dagen en tijdstippen.

Facebook

De beste dagen om je content te delen op Facebook zijn de vrijdag en de zaterdag. Van zondag tot en met donderdag ligt de interactie namelijk 8,1% minder dan het gemiddelde. De tijdstippen hebben vooral met je doelgroep te maken. Als je consumenten als doelgroep hebt, kan je het beste tussen 9 uur en 10 uur ’s ochtends iets plaatsen op Facebook, of tussen 12 uur en 13 uur of ’s middags tussen 16:00 uur en 17:00 uur. Wanneer B2B je doelgroep is kan je het beste om 9 uur ’s ochtends of tussen 15:00 uur en 16:00 uur ’s middags een bericht plaatsen op Facebook. Als je iets over gezondheid wilt plaatsen, dan kan je dat het beste ’s ochtends tussen 6 uur en 7 uur doen of tussen 11 uur en 12 uur ’s middags. Studenten bereik je het beste om 8 uur ’s ochtends, 12 uur ’s middags of 15:00 uur ’s middags. En zijn foodlovers je doelgroep, dan kan je het beste om 7 uur ’s ochtends of om 18:00 uur ’s avonds iets posten over eten.

Voor alle doelgroepen geldt overigens 1 regel. Als je wilt dat er veel geklikt wordt moet je ’s middags je berichten plaatsen. Als je wilt dat je bericht goed gelezen of gezien wordt, moet je dit ’s ochtends plaatsen.

Instagram

De beste dagen om je content te delen op Instagram is sterk afhankelijk van je doelgroep. Maar over het algemeen zijn de zondag en de maandag de beste dagen. Van dinsdag tot en met zaterdag ligt de interactie namelijk 6,9% minder dan het gemiddelde. De tijdstippen hebben vooral met je doelgroep te maken. Als je consumenten als doelgroep hebt, kan je het beste tussen 6 uur en 9 uur ’s ochtends iets plaatsen op Instagram, of tussen 19 uur en 20 uur of ’s avonds. Wanneer B2B je doelgroep is kan je het beste om 11 uur ’s ochtends of tussen 15:00 uur en 16:00 uur ’s middags een bericht plaatsen op Instagram. Als je iets over gezondheid wilt plaatsen, dan kan je dat het beste ’s ochtends tussen 7 uur en 9 uur doen of tussen 16 uur en 18 uur ’s middags. Studenten bereik je het beste om 11 uur ’s ochtends of tussen 20:00 uur en 22:00 uur ’s avonds. En zijn foodlovers je doelgroep, dan kan je het beste om 8 uur ’s ochtends of om 17:00 uur ’s avonds iets posten over eten.

Let wel op. Deze tijdstippen zijn de beste tijdstippen voor je berichten op je profiel. Voor Instagram Stories is de beste dag de zondag om 10:00 uur ’s ochtends voor alle doelgroepen hierboven, behalve voor studenten. Hoe kan het ook anders, die bereik je het beste via je Instagram Stories op de maandagen tussen 10 uur en 11 uur ’s ochtends.

LinkedIn

Heel bizar, maar eigenlijk zijn alle dagen van de week goed om je content te delen op LinkedIn. Er is namelijk niet één dag die er echt heel goed uitspringt in de statistieken. Al is de interactie in de weekenden wel iets lager dan op een doordeweekse dag, maar dat is ‘maar’ 2,3% lager dan het gemiddelde. De tijdstippen zijn wel van invloed op het bereik op LinkedIn en ook deze hebben vooral met je doelgroep te maken. Als je consumenten als doelgroep hebt, kan je het beste op zondagen tussen 10 uur ’s ochtends en 14:00 uur ’s middags iets plaatsen op Linkedin. Wanneer B2B je doelgroep is kan je het beste op maandagen tussen 11 uur ’s ochtends en 17:00 uur ’s middags een bericht plaatsen op LinkedIn. Als je iets over gezondheid wilt plaatsen, dan kan je dat het beste op dinsdagen, ’s ochtends tussen 5 uur en 9 uur doen of om 18 uur ’s avonds. Studenten bereik je het beste op donderdagen om 11 uur ’s ochtends, 13 uur ’s middags of 19:00 uur ’s avonds. Foodlovers bereik je op woensdagen om 6 uur ’s ochtends, 9 uur ’s ochtends of om 18 uur ’s avonds.

Pinterest

Naast Facebook, Instagram en LinkedIn zijn er ook velen van jullie die Pinterest inzetten om meer bereik te krijgen. Voor jullie Pinners heb ik ook een overzicht gemaakt. De beste dagen om je content te delen op Pinterest zijn de zaterdag en de zondag. Van maandag tot en met vrijdag ligt de interactie op Pinterest 14,3% lager dan het gemiddelde, da’s best fors! De tijdstippen hebben in dit geval niet zoveel met je doelgroep te maken. Het beste tijdstip om iets op Pinterest te plaatsen is tussen 12:00 uur en 18:00 uur. De meeste repins ontvang je op Pinterest rond 17:00 uur ’s middags.

TikTok

TikTok heeft een enorme vlucht genomen qua aantal gebruikers. Voor velen van jullie is het misschien nog een redelijk onbekend platform, maar om jongeren te bereiken is het een musthave! De beste dagen om je content te delen op TikTok zijn de dinsdag en de woensdag. Van donderdag tot en met maandag ligt de interactie ietsjes lager, maar met 5,1% minder dan het gemiddelde is dat toch nog aanzienlijk. De tijdstippen hebben net als bij Pinterest niet zoveel met je doelgroep te maken. De meeste TikTokkers zijn namelijk tussen de 13 en 24 jaar oud. Als je een vacature wilt delen via TikTok of de nieuwe Crispy Bacon Burgers, dan kan je dat het beste tussen 15 uur ’s middags en 20 uur ’s avonds doen.