Iemands persoonsgegevens verzamelen en gebruiken voor e-mailmarketing? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de privacywet. Er mag namelijk meer dan je denkt, mails sturen naar bestaande klanten is namelijk geen probleem.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) stelt strengere eisen aan de benodigde toestemming dan de vorige privacywet.

De hoofdregel is dat je alleen digitale direct marketing mag sturen (zoals per e-mail, sms of app) als je hiervoor toestemming hebt gekregen van de ontvanger.

Je mag je bestaande klanten gewoon mailen!

Er is gelukkig één uitzondering. Je hoeft geen toestemming te vragen als je jouw bestaande klanten benadert met aanbiedingen voor je eigen soortgelijke producten!

Wanneer is iemand een bestaande klant?

Iemand is een bestaande klant als deze persoon een product of dienst van je heeft afgenomen. Er moet sprake zijn van iets dat je hebt geleverd en waar je klant voor heeft betaald.

Iemand is géén klant als diegene (nog) niets heeft gekocht of (nog) geen dienst heeft afgenomen, maar zich alleen maar heeft aangemeld voor een nieuwsbrief, een enquête heeft ingevuld, meegedaan heeft aan een prijsvraag of spel of een gebruikersaccount heeft aangemaakt.

Hoe kan ik iemand benaderen met e-mailmarketing als deze nog geen klant is?

Dan moet je hiervoor toestemming vragen. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) moet deze toestemming aan vier eisen voldoen: ‘vrij’, ‘specifiek’, ‘geïnformeerd’ en ‘ondubbelzinnig’.

Wil je precies weten waaraan je moet voldoen, kijk dan even op de website van Autoriteit Persoonsgegevens.

Ben je benieuwd naar hoe het zit met video en AVG?

Mijn kantoorgenoot heeft er een fantastische blog over geschreven!