De meest populaire sociale netwerken van dit moment heb ik voor jou op een rijtje laten zetten. Deze sociale netwerken zijn gerangschikt op aantal actieve gebruikers, wereldwijd.

De meest populaire sociale netwerken van dit moment (wereldwijd)

De meest populaire sociale netwerken van dit moment (Nederland)

Wat is het populairste sociale mediaplatform ter wereld?

Marktleider Facebook was het eerste sociale netwerk met meer dan 1 miljard geregistreerde accounts en telt momenteel meer dan 2,6 miljard maandelijkse actieve gebruikers. Op de zesde plaats staat Instagram, deze app voor het delen van foto’s en video’s heeft meer dan 1 miljard maandelijkse actieve accounts.

Populaire sociale netwerken

De toonaangevende sociale netwerken zijn meestal beschikbaar in meerdere talen en stellen gebruikers in staat om contact te maken met vrienden of mensen over geografische, politieke of economische grenzen heen. Ongeveer 2 miljard internetgebruikers maken gebruik van sociale netwerken en deze cijfers zullen naar verwachting nog steeds toenemen naarmate het gebruik van mobiele apparaten en mobiele sociale netwerken steeds populairder worden.

De meest populaire sociale netwerken vertonen meestal een groot aantal gebruikersaccounts of een sterke gebruikersbetrokkenheid. Marktleider Facebook was bijvoorbeeld het eerste sociale netwerk met meer dan 1 miljard maandelijkse actieve gebruikers, terwijl Pinterest de snelste onafhankelijk gelanceerde site was die 10 miljoen unieke maandelijkse bezoekers bereikte. Het merendeel van de sociale netwerken met meer dan 100 miljoen gebruikers is afkomstig uit de Verenigde Staten, maar Europese diensten zoals VKontakte (VK) of Chinese sociale netwerken Qzone (Chinese: QQ空间) en Renren hebben ook in hun regio een grote aantrekkingskracht gekregen vanwege de lokale context en inhoud.

Het gebruik van de meest populaire sociale netwerken door consumenten is zeer divers: platforms zoals Facebook of Google+ zijn sterk gericht op uitwisselingen tussen vrienden en familie en stimuleren constant interactie via functies zoals het delen van foto’s of status en sociale games. Andere sociale netwerken zoals Tumblr of Twitter hebben alles te maken met snelle communicatie en worden ook wel microblogs genoemd. Sommige sociale netwerken richten zich op het bouwen van een community; anderen helpen en tonen van door gebruikers gegenereerde content (user-generated content).

Door een constante aanwezigheid in de levens van hun gebruikers, hebben sociale netwerken een uitgesproken sterke sociale impact. De vervaging tussen offline en virtueel leven en het concept van digitale identiteit en online sociale interacties zijn enkele van de aspecten die in recente discussies naar voren zijn gekomen.