In de afgelopen vier of vijf jaar zijn dingen als podcasting en slimme luidsprekers veranderd van niche en nerds naar een vaste plek in de mainstream. Waar zes of zeven jaar geleden veel podcasts doe-het-zelf-zaken waren die door vrienden in hun slaapkamers werden gemaakt, zijn het nu veel gepolijste, professionele media met een serieus budget. Op dezelfde manier veranderen slimme luidsprekers, die vijf of zes jaar geleden nog lelijke dingen waren, nu een revolutie in de manier waarop mensen omgaan met de digitale wereld. Vergis je niet, audio is nu big business.

Ik dacht eraan hoe ver audio de afgelopen jaren is gekomen, wat me aan het denken zette; wat is de toekomst van audio? De afgelopen vijf jaar waren zo transformerend voor audio, dus waar zal het de komende drie jaar naartoe gaan?

Een schermloze toekomst?

Ik ben echt geïnspireerd door het werk van Cognizant, een digitaal adviesbureau. In een recent rapport doen ze een gewaagde voorspelling dat we afstevenen op een schermloze, contactloze toekomst. De eerste keer dat ik dit hoorde, aarzelde ik bij de suggestie. Maar hoe meer ik erover nadenk, hoe logischer het wordt. We brengen zoveel tijd van ons leven door met naar schermen kijken, onze laptops op kantoor te gebruiken, tv te kijken om thuis te ontspannen en door Instagram te swipen in de trein naar huis. Het spreekt voor zich dat al dit gebruik zal leiden tot schermvermoeidheid, en we zullen allemaal schreeuwen om minder schermtijd. Dit is waar audio om de hoek komt kijken en een oplossing biedt voor dit probleem. In plaats van je telefoon naar Google te sturen, kun je het Alexa vragen. In plaats van te zoeken naar een recept in de Allerhande van Albert Heijn, kun je een Alexa Skill downloaden. In plaats van een tv-programma, kun je ontspannen met een goede podcast.

Lees ook: “De kracht van betekenisvolle audio”

Nu zeg ik niet dat we binnen drie jaar een schermloze toekomst start. De meeste mensen die dit lezen, zullen in meer of mindere mate rond schermen zijn opgegroeid, ook al was het alleen de televisie, en die gewoonten zijn moeilijk te doorbreken. Ik denk echter wel dat we tegen die tijd op grote schaal spraaktechnologie zullen gaan gebruiken om onze schermtijd te beperken. Geef het tien jaar, en ik geloof echt dat een schermloze toekomst mogelijk is.

Audiohuisstijl

Als je voor een groot bedrijf werkt of er een hebt, dan heb je waarschijnlijk een aantal merkrichtlijnen. In dit huisstijlhandboek staan een aantal typische richtlijnen voor onder andere het kleurenpalet, het gebruik van het logo en het schrijven van teksten in de juiste huisstijl. Wees niet verbaasd als jouw merkrichtlijnen over drie jaar merkgeluiden bevatten. Het kiezen van de juiste muziek voor al jouw merkmateriaal is iets dat je echt een voorsprong op de markt kan geven, vooral onder jongere consumenten. Muziek is een emotioneel en suggestief medium, en door analytisch te zijn over de muziek die je kiest om jouw merk te vertegenwoordigen, kunnen klanten een emotionele band met jouw merk opbouwen. Zodra je de juiste formule hebt, zal de affiniteit van klanten met jouw merk toenemen. En met de huidige audio-boom heb je goud in handen om die formule goed te krijgen. Schrik niet als de nieuwste editie van de merkrichtlijnen van jouw bedrijf ‘merkgeluiden’ bevat, dit wordt binnen een paar jaar de standaard.

Groei tot een gerespecteerde marketingtactiek

Nogmaals, als je ooit met een reeks merkrichtlijnen hebt gewerkt, zal je bekend zijn met de term ‘tone of voice’. Dit verwijst meestal naar een geschreven exemplaar, maar ook dit verandert. In de komende jaren zal jouw audiocontent ook aan deze richtlijnen moeten voldoen. Zie het als sociale media-accounts van bedrijven tien jaar geleden. Ze werden gerund door de technisch onderlegde stagiair met weinig toezicht. Nu is die stagiair de communicatiemanager en is sociale media een gerespecteerd marketinginstrument dat moet voldoen aan de tone of voice van het merk. Ik verwacht dat audiocontent hetzelfde gaat doen.

Als je in het verleden een bedrijfspodcast had, werd deze waarschijnlijk gerund door iemand die technisch onderlegd was, of zichzelf altijd als een beetje een radio-dj zag. De kans is groot dat er heel weinig toezicht was op wat ze zeiden op de podcast, en het vloog min of meer onder de radar van de belangrijkste besluitvormers. Die dagen in het wilde westen zijn voorbij. Podcasting is nu mainstream, met de grootste shows die een enorm publiek trekken, en elke zichzelf respecterende bedrijfseigenaar zal ervoor willen zorgen dat wat er op hun officiële podcast wordt gezegd, het bedrijf in zijn beste licht laat zien en in lijn is met de bedrijfsstrategie.

Dit geldt ook voor content op slimme speakers. Momenteel kiezen bedrijven die content voor Alexa maken voor de aanpak van ‘laten we iets naar buiten brengen, we kunnen hier niet achter blijven’. Dit betekent dat een deel van de bewoordingen mogelijk niet exact overeenkomt met de merkrichtlijnen. Ook dit zal naar verwachting gaan veranderen, aangezien het maken van content voor Alexa meer een reguliere marketingtactiek wordt.

Personalisering van de moedertaal

Personalisatie is de afgelopen jaren een populaire trend in marketing geweest en audio staat op het punt een eigen personalisatie-slag te beleven. Als je momenteel een ongelooflijke Alexa Skill maakt en deze in een ander land wilt uitbrengen, moet je de gespreksarchitectuur volledig opnieuw ontwerpen in een nieuwe taal. Dit is een zinvol, maar ongelooflijk arbeidsintensief proces. Over een paar jaar zal dit proces automatisch verlopen. In de afgelopen jaren is vertaalsoftware met grote sprongen vooruitgegaan, waarbij de software meer contextueel begrip van zinnen heeft gekregen voordat ze worden vertaald. We zijn niet ver verwijderd van het feit dat merken met één klik op de knop een Alexa Skill in meerdere talen kunnen uitbrengen. Dat is niet de enige personalisatie die ik de komende jaren voorzie. Zodra personalisatie in de moedertaal de norm wordt, gaan we personalisatie zien voor lokale accenten en dialecten binnen landen. Binnenkort, waar ter wereld je ook woont, kun je jouw slimme luidspreker zo instellen dat hij in jouw eigen taal en dialect met je spreekt. Als je daar niet echt heel blij van wordt, kan ik je niet helpen.