Facebook komt met alternatief voor Clubhouse, dat wisten we al: Facebook Hotline. Maar dat Facebook met nog een alternatief bezig is voor Clubhouse waarmee gebruikers geld kunnen verdienen, dat wisten we nog niet.

Facebook heeft verschillende nieuwe audiofuncties, tools en opties voor het genereren van inkomsten aangekondigd om te profiteren van de audiochat-trend.

Als onderdeel van haar inspanningen om Clubhouse, Twitter en de andere platforms die profiteren van de audiochat-trend aan te pakken, heeft Facebook een assortiment audiofuncties en -tools aangekondigd die bedoeld zijn om “de aanwezigheid van audio gemakkelijk, natuurlijk en meeslepend te maken. Zodat je de sociale aanwezigheid beter kunt ervaren.”

Hiertoe behoren een set tools voor het maken van audio, korte audioclips, podcasts op Facebook en Live Audio Rooms op Facebook en Messenger. Er zijn ook opties voor het genereren van inkomsten.

Tools voor het maken van audio

De eerste is een set tools voor het maken van audio, omschreven als “geluidsstudio in je zak”, die iedereen – niet alleen de profs – toegang geeft tot krachtige functionaliteit zonder te hoeven investeren in dure hardware of software.

Facebook zegt dat het “al heel lang heeft geïnvesteerd in audiotechnologieën – zoals spraak-naar-tekst en stemvervorming – en dat ze deze nu gaan uitrollen als een creatie-tool in haar app. De tool maakt gebruik van AI om “de audiokwaliteit op magische wijze beter te maken – zelfs als je opneemt op een drukke straathoek”, en je kunt muziek uit de geluidencollectie van Facebook gebruiken om je verhaal te soundtracken, en om audiotracks en geluidseffecten te mixen met bijvoorbeeld stemeffecten en filters.

Facebook Soundbites

Naast het bovenstaande test Facebook binnenkort een nieuw sociaal audioformaat genaamd Soundbites. Soundbites worden omschreven als “korte, creatieve audioclips voor het vastleggen van anekdotes, grappen, inspiratiemomenten, gedichten en vele andere dingen die we ons nog niet hadden kunnen voorstellen.”

Het testen begint in de komende maanden en is beschikbaar voor een klein aantal videomakers die ‘experimenteren met verschillende concepten’. Zodra Facebook feedback krijgt en de functie kan verfijnen, wordt deze voor iedereen uitgerold.

Facebook komt met alternatief voor Clubhouse

Podcasts op Facebook

Bovendien brengt Facebook eindelijk podcasts naar haar platform. Hoewel er al meer dan 170 miljoen mensen zijn verbonden met podcastpagina’s en meer dan 35 miljoen leden van podcastgerelateerde fangroepen, zou je vooralsnog de Facebook-app moeten verlaten om te kunnen luisteren.

In de komende maanden kun je naar podcasts luisteren in de Facebook-app – terwijl je de app gebruikt of wanneer deze op de achtergrond staat. Facebook maakt het je ook gemakkelijker om nieuwe podcasts te ontdekken, erop te reageren en ze zelfs aan anderen aan te bevelen. Podcast-makers kunnen nieuwe luisteraars bereiken en rechtstreeks in de Facebook-app met hen in contact komen.

Facebook komt met alternatief voor Clubhouse - Facebook Podcasts

Live Audio Rooms in Facebook en Messenger

Facebook zal binnenkort beginnen met het testen van een Live Audio Rooms-functie die naar verwachting tegen de zomer beschikbaar zal zijn voor alle gebruikers in de app. Live Audio Rooms wordt eerst in groepen getest en vervolgens is het beschikbaar voor publieke figuren. Live Audio Rooms op Messenger wordt deze zomer ook uitgebracht.

Facebook komt met alternatief voor Clubhouse - Facebook Live Audio Rooms

Mogelijkheden om inkomsten te genereren

Bij de lancering introduceert Facebook verschillende manieren waarop videomakers geld kunnen verdienen met hun audiocontent. Wanneer Live Audio Rooms bijvoorbeeld wordt gelanceerd, zullen luisteraars hun makers ondersteunen met Sterren. Ze kunnen echter ook doneren aan goede doelen waar ze om geven.
Facebook zegt dat het kort na de lancering ook verschillende andere modellen voor het genereren van inkomsten zal bieden – d.w.z. de mogelijkheid om kosten in rekening te brengen voor toegang tot een Live Audio Room met een aankoop of abonnement.

Op Soundbites introduceert Facebook een Audio Creator Fund bedoeld om nieuwe audiomakers te ondersteunen.