Social media blijft een belangrijk gegeven in ons dagelijks leven en ook in het nieuwe jaar zal dit niet anders zijn. Door de coronacrisis en de lockdowns zitten we zelfs nog vaker op social media om in contact te blijven met onze vrienden en familie. Ook voor merken is dit een kans om je doelgroep extra goed te kunnen bereiken in 2021. Wat zijn de trends voor 2021 op social media gebied? Wij hebben het uitgezocht en hebben de belangrijkste trends op een rij gezet.

De belangrijkste social media trends op een rijtje

 • E-commerce chatbots

 • Digitaal waar het kan, mens waar het moet

 • Deepfakes

 • Social Selling

 • Augmented Reality (AR) & Virtual Reality (VR)

 • Video en short-form content

 • The all-in-one experience

 • Social gaming gets big

 • Retargeting Pixel

 • Personalized Marketing

E-commerce chatbots

Het afgelopen jaar is het gebruik van chatbots door bedrijven sterk toegenomen. Logisch, want mensen reageren op Facebook Messenger-berichten in recordhoge aantallen. De open-rates bij Facebook Messenger campagnes liggen al snel rond de 96%! Bij klassieke e-mailmarketing ligt de open-rate rond de 16%.

Je kan een Messenger bot voor verschillende doelen gebruiken:

 • Leadgeneratie.
 • E-commerce – Je kan betalingen rechtstreeks in Messenger accepteren.
 • Updates – Je kan je doelgroep op de hoogte houden van nieuws en aankomende evenementen.

In de praktijk zien we echter dat het stukje e-commerce nog niet breed wordt ingezet, maar de verwachting is dat dit in 2021 veel vaker gebruikt gaat worden. Steeds meer bedrijven beginnen zich namelijk het succes van Messenger Marketing te beseffen.

Conversational AI

Chatbots bestaan natuurlijk al een tijdje, Conversational AI is ‘the new big thing’ en gaat een stap verder.

Het verschil tussen Conversational AI en Chatbots is dat de gesprekken niet binnen een flow gaan. Door onderwerpen te groeperen en connecties ertussen te leggen, bootst de chatbot echte gesprekken na. Met simpele Chatbots wordt een vaste vragenstructuur aangehouden en is het moeilijk om buiten de flow te praten. Ze lopen dus een beetje achter. Juist hierdoor is de verwachting dat Conversational AI beetje bij beetje de normale chatbots gaat vervangen. Er worden ook steeds meer beginner-friendly Conversational AI platforms gelanceerd.

Deepfakes

Deepfake als term wordt gebruikt wanneer kunstmatige intelligentie wordt gebruikt voor manipulatie van beelden, audio en teksten. Een voorbeeld hiervan is hoe je je eigen gezicht kan plaatsen op gezichten van bekende acteurs in bekende filmscènes. In het jaar 2021 kunnen we verwachten dat het gebruik van deepfake video’s gaat toenemen. Dit heeft er vooral mee te maken dat deepfake technologie steeds toegankelijker wordt voor de grote massa. Snapchat test een functie genaamd Cameo, bevestigt moederbedrijf Snap aan TechCrunch. Hiermee worden selfies van gebruikers verwerkt in grappige filmpjes in de app. Dat gebeurt met een simpele versie van de deepfake-technologie, zonder dat er extra software moet worden geïnstalleerd en zonder vereiste van technische kennis. Snapchat is niet de eerste app die deze simpele vorm van deepfakes gebruikt om gezichten in filmpjes te plaatsen. JibJab is bijvoorbeeld al jaren een populaire app rond de Kerst, omdat gebruikers hun gezicht daarmee op dansende elfjes kunnen plakken. Als bedrijf kan je bijvoorbeeld een leuke nieuwjaarskaart sturen naar je klanten of collega’s.

Social selling neemt een vogelvlucht

Met de huidige coronacrisis zijn de online verkopen enorm gestegen. Mensen kopen liever online dan dat ze naar de winkels gaan. Social platformen waren al bezig met de introductie van social selling (het verkopen van producten direct via social media kanalen) en dit wordt alleen maar groter in 2021.

Zo kun je op Facebook en Instagram al je eigen shop creëren waarin je producten uit je webshop koppelt, zodat deze direct zichtbaar zijn voor je volgers en de mensen die je bereikt met adverteren. Direct afrekenen vanuit het platform kan nog niet in Nederland, dit wordt waarschijnlijk volgend jaar geïntroduceerd. Daardoor hoeven gebruikers voor de aankoop niet eens meer het social platform te verlaten, wat én voordelig is voor jou als gebruiker (efficiëntie) én voor het social platform zelf, zodat gebruikers langer op het platform actief blijven. Andere platformen als Pinterest, Snapchat en TikTok zullen naar verwachting snel volgen. Merken kunnen hiervan profiteren doordat er minder stappen nodig zijn in het aankoopproces, zodat er sneller aankopen gedaan worden. Daarnaast kun je op een makkelijk en native manier je product catalogus zichtbaar maken bij je doelgroep. Een positieve ontwikkeling als het aan ons ligt, zodat adverteerders nog beter geholpen kunnen worden met hun performance doelstellingen op social media.

Augmented Reality en Virtual Reality breken eindelijk door

Al jaren horen we ontzettend veel over AR en VR, maar nog steeds is het niet echt van de grond gekomen. Dat moet veranderen in 2021! Platformen als Snapchat hebben hier al langer ervaring mee dankzij de filters en lenzen. Dit gaat nu ook bij andere platformen als Facebook, Instagram en Pinterest een grotere rol spelen. Zo is Facebook bezig met ‘AR Glasses’, een bril waardoor je de wereld met een extra laag kunt zien. Ook wordt het de trend om producten of merkwerelden via social media te laten zien in AR via de camera van je telefoon. Dit kun je dan weer adverteren met bijpassende advertentieformaten, om gebruikers op een nieuwe manier met producten kennis te laten maken. Wij zijn benieuwd naar de komende ontwikkelingen!

Video en short-form content

Met de enorme groei die TikTok dit jaar doormaakte, zien we dat korte snackable video content nog steeds de boventoon voert. Dit zal in 2021 alleen maar groeien. Ook op andere kanalen als Instagram, Facebook en Snapchat zien we dat video nog steeds de boventoon voert qua populariteit. Bij deze kanalen zal het komend jaar ook belangrijker worden om korte, snappy video’s in te zetten. Gebruikers hebben maar een korte spanningsboog als het gaat om bijvoorbeeld advertising. Om op een impactvolle manier awareness te creëren is ons advies daarom om korte, krachtige video’s in social proof formaten in te zetten. De ultieme manier om je doelgroep te bereiken in 2021!

Wat is een echte no-go als je het ons vraagt? Video’s waarin later in de video pas duidelijk wordt wat de boodschap is. Je moet je doelgroep direct pakken!

The all-in-one experience

Naar verwachting zullen we in 2021 zien dat social kanalen steeds meer de ‘all-in-one experience’ willen aanbieden aan de gebruiker. Kijk bijvoorbeeld naar Facebook en Instagram, die hun Messenger apps samenvoegen zodat je in elke app kunt chatten en de gesprekken kunt vervolgen in andere apps. Naar verwachting zal dit in 2021 bij meerdere platformen te zien zijn, zodat gebruikers langer op het platform doorbrengen voor verschillende diensten. Kijk bijvoorbeeld naar Instagram met Feed posts, Stories, Reels, IGTV, guides en messaging. De platformen doen dit zodat je zolang mogelijk op hun platform blijft scrollen en willen ze de concurrentie aangaan met andere social kanalen. Wij vinden dat originaliteit hierin soms ver te zoeken is, maar handig is het wel!

Social gaming gets big

Nu iedereen thuiswerkt en in lockdown zit, zijn er steeds meer mensen aan het gamen. Van telefoonspelletjes (voornamelijk volwassenen) tot aan hardcore gaming via consoles (jongeren), het wordt steeds populairder. Via deze games ontstaan er grote online communities van fans die met elkaar over de games discussiëren. Ook in de games zelf ontstaan communities die tegen elkaar spelen en met elkaar contact hebben. De verwachting is dat dit in 2021 een vogelvlucht neemt. Hoe kun je hier als merk aanwezig zijn? Denk bijvoorbeeld aan in-game advertising of sponsorships van populaire gamers/influencers. Bedenk wel goed of jouw merk relevant is voor die bepaalde game en doe onderzoek welke doelgroepen op welke games aanwezig zijn, anders kan het juist een negatief effect hebben.

Personalized Marketing

Iedereen is inmiddels gewend aan het tegenkomen van advertenties op social media. Het is daarom ontzettend belangrijk om relevante content aan je doelgroep te tonen zodat de gebruiker stopt met scrollen. Personalized marketing wordt de nieuwe norm. Wij verwachten dat dit een enorm belangrijke trend is voor aankomend jaar. Door data op te bouwen en deze te gebruiken in je campagnes, kun je de doelgroep op een veel relevantere manier bereiken doordat je ze iets aanbiedt waar ze geïnteresseerd in zijn. Hierdoor zullen ze je veel beter onthouden of bijvoorbeeld veel sneller doorklikken naar je website. Een trend waar wij al langere tijd op inspelen met Customer Experience Automation (CXA).

Wil jij meer dan likes, shares en retweets tellen?

Neem contact met mij op!

Vakanties, weekenden, nachten… Ik zorg ervoor dat wanneer jouw potentiële klanten sociaal zijn, ik dat ook ben! Laat mij hard voor je werken! Jouw succes is tenslotte mijn succes! Ik ben ervan overtuigd dat ik de betrokkenheid, likability en fanbase van elk merk zal vergroten. Ik richt mij op het bieden van jouw best mogelijke social media-campagne en ongeëvenaarde klantenservice.

Neem contact op voor meer informatie over hoe ik mensen aan het praten kan krijgen over jouw bedrijf.