Je gaat over 5 jaar een auto kopen op sociale media. Allie Wassum van Digitas zweert dat dit niet alleen een pakkende kop is om je aandacht te trekken, maar eerder een reële mogelijkheid op basis van recente technologische ontwikkelingen en pandemische veranderingen in consumentengedrag.

Social-mediaplatforms bieden de kortste weg van inspiratie tot aankoop. De grote spelers hebben al gewerkt om ervoor te zorgen dat aankopen niet alleen wrijvingsloos zijn, maar ook veilig, betrouwbaar en voorspelbaar. Met deze parameters op zijn plaats, is er echt niets dat het zo gewoon wordt dat je, ja, realistisch gezien social media zou kunnen gebruiken om je volgende auto te kopen.

Tijdens de COVID-19-pandemie is onze consumptie van sociale media drastisch toegenomen. Social commerce is in 2020 met bijna 40% gestegen, vergeleken met een gemiddelde groei van 1-2% in voorgaande jaren. Deze verschuiving in het gebruikersgedrag kan niet worden genegeerd of afgedaan als een fenomeen van alleen de pandemie.

We zijn nooit niet aan het winkelen »

Met de escalatie van de tijd die op deze platforms wordt doorgebracht en de toename van het winkelen, is het veilig om te zeggen dat mensen nooit niet winkelen.

Merken die zullen groeien in social commerce, zijn die bedrijven die een strategie ontwikkelen die erop gericht is consumenten in staat te stellen zich met zo min mogelijk wrijving door de trechter te bewegen.

Om dat te doen, is het belangrijk om na te denken over waarom mensen naar sociale platforms gaan. In de meeste gevallen is dit om geïnspireerd te raken. Mensen swipen constant door hun feeds. Sommigen bezoeken social media met een specifiek doel in gedachten, zoals het vinden van de volgende vakantieplek, maar de meesten scrollen om contact te maken met vrienden en dingen te ontdekken waarvan ze niet eens wisten dat ze bestonden, zoals gebakken fetapasta en regenboogbagels. En hoe vinden ze deze willekeurige verschijnselen? Door influencers!

Consumenten hebben tegenwoordig onmiskenbaar sterke relaties met influencers – zozeer zelfs dat mensen influencers 94% meer vertrouwen dan vrienden en familie bij het nemen van  een aankoopbeslissing. Onderzoek van Publicis Media wijst ook op het feit dat social discovery op hetzelfde niveau staat als advertenties op tv: 27% van de mensen zegt dat ze nieuwe merken op sociale platforms hebben ontdekt. Combineer dat met Warc die stelt dat meer dan de helft van de marketeers hun Instagram-investering tegen 2022 verhoogt, en dit alles wijst erop dat de reputatie van sociale media als discovery destination nog meer zal groeien.

Kies de juiste maker… of anders »

Het kiezen van de juiste maker, het juiste kanaal en de juiste technologie zal resulteren in grote en kleine aankopen via social commerce. Met welke videomaker je ook werkt, het is belangrijk om op hun intuïtie te vertrouwen. Videomakers hebben invloed omdat ze hun publiek begrijpen en content maken waar hun publiek van houdt. Dus het slimme is om ze de video content te laten maken waarvan ze weten dat hun publiek er dol op zal zijn!

Het Social Media Mannetje werkt samen met de creatieve videomakers van Filmit Videomarketing uit Tilburg. Drink eens een kop koffie met één van hen en ontdek welke video content voor jou kan werken!

Dit zal leiden tot content die werkt binnen de vaak ongeschreven regels waarom mensen überhaupt naar hun favoriete sociale platforms gaan. Marketeers zullen in staat zijn om een ​​aantal van de fouten te omzeilen die zijn gemaakt tijdens de opkomst van sociale media, waar het werd gezien als een plek om berichten uit te zenden in plaats van écht contact te maken met een publiek.

De volgende stap is om videomakers tags op hun berichten toe te laten voegen die tot een aankoop leiden. Waarom is dit belangrijk? Videomakers sluiten geen betaalde partnerschaps-overeenkomsten, tenzij ze er zeker van zijn dat ze het publiek aanspreken en de verkoop stimuleren. Dus geen beauty influencers meer die hun ‘favoriete’ bankieren-app aanprijzen. Dergelijke partnerschappen zijn ontwikkeld met het oog op bereik, maar het is onwaarschijnlijk dat ze de daadwerkelijke verkoop stimuleren.

Dit geeft videomakers de mogelijkheid en creatieve vrijheid om echt deel uit te maken van het hele aankooptraject – niet alleen aan het begin met bewustwording, maar helemaal tot aan de onderkant van de trechter en weer terug.

De barrières voor social commerce zijn verlaagd »

Achter de schermen is de technologie die deze verschuiving ondersteunt al aanwezig op de meeste platforms. Zoals bij elke nieuwe betaalmethode, bleek uit onderzoek dat consumenten aarzelden om hun creditcardgegevens rechtstreeks met sociale platforms te delen, en vertrouwen was voor sommigen de grootste belemmering voor de eerste acceptatie van social commerce. Maar nieuwe partnerschappen veranderen de huidige structuur. Facebook en Instagram hebben onlangs een samenwerking aangekondigd met Shopify genaamd ShopPay, waarmee snelle en veilige betalingen mogelijk zijn zonder dat gebruikers hun financiële informatie hoeven te delen.

Hoewel het nog steeds een enigszins schokkend sentiment lijkt, zullen mensen de komende vijf jaar auto’s kopen op sociale media. Autofabrikanten veranderen het winkelspel al; kijk eens naar spelers zoals Goodyear, met zijn ‘Roll’-concept gericht op millennial-vrouwen, of General Motors, dat de koopervaring van auto’s transformeert via zijn ‘Shop, Click, Drive’-platform, waarmee klanten hun voertuig kunnen selecteren, de deal kunnen rondmaken en de levering kunnen plannen, allemaal online. Het kopen van een auto op social media loopt echt niet zo ver achter als we allemaal denken.

Het momentum achter social commerce heeft de aanvankelijke hindernis van gedragsverandering overtroffen en is bijna een tweede natuur. Van Apple Pay tot Amazon, er waren ooit mensen die twijfelden aan het doen van digitale aankopen, maar diezelfde mensen zijn nu degenen die ‘niet zonder zouden kunnen leven’.

Waarom je over vijf jaar een auto gaat kopen op sociale media