De applicatie die alleen op uitnodiging beschikbaar is en waar iedereen het over heeft.

We willen het allemaal gebruiken, dus hier vind je alles wat je moet weten over het nieuwe social media platform Clubhouse.

Tot ziens Instagram! Vaarwel Spotify en X Factor en tot ziens The Voice of Holland. Iedereen is wanhopig om uitgenodigd te worden op dit exclusieve sociale mediaplatform met alleen audio, boordevol beroemdheden, talentenjachten en vette podcasts.

Het is inmiddels (ook mede door Corona) zo lang geleden dat we in de rij stonden voor een nachtclub. Weet je nog hoe goed het voelde om naar binnen te gaan? Al dat wachten in de kou, nuchter proberen te kijken en naar de VIP-rij staren. Het lijkt wel een eeuwigheid geleden.

Dat is hoe we denken over Clubhouse. Maar laat je niet misleiden door de naam. Van deze club kun je genieten vanuit het comfort van jouw eigen huis.

Als je er nog steeds niet van hebt gehoord, is het dé nieuwe en *zeer exclusieve* sociale media-app voor leden die is gelanceerd om ons te redden van de leegte die in zich in 2020 ontwikkelde. Het is momenteel nog alleen beschikbaar voor degenen die zijn uitgenodigd en je moet een iPhone hebben.

Veel van die leden zijn celebs. Begin december 2020 had het slechts 3.500 leden over de hele wereld, nu heeft het meer dan 600.000 leden. Dat publiek omvat Oprah, Ashton Kutcher, Drake en Jared Leto.

De Clubhouse-app komt rechtstreeks uit Silicon Valley en wordt op sociaal gebied ’the next big thing’ genoemd, dus WTF is het en waarom praat iedereen erover?

In tegenstelling tot Facebook, Twitter en Instagram gaat Clubhouse alleen over het verbinden van mensen via audio. Dus als je eenmaal binnen bent, kun je gesprekken afluisteren of meedoen aan gesprekken die al plaatsvinden, of je kunt er zelf één beginnen.

Wat is de Clubhouse App nu exact?

Twitter’s bestaat uit woorden, Instagram gaat over foto’s en Facebook gaat over gezichten. Het nieuwe social media platform Clubhouse is het gratis sociale medianetwerk rond audio.

In een jaar waarin we de meeste connecties maakten via Zoom en Microsoft Teams, is Clubhouse het platform waar oogcontact, ongemakkelijke walk-ins, saaie achtergronden en verkleedpartijen allemaal worden vergeten. De focus komt dus alleen op conversatie te liggen.

Aan de binnenkant zie je ‘kamers’ van pratende mensen, waar je op elk moment in of uit kunt springen. Het is heel goed mogelijk dat Oprah met Ashton praat en je dit gesprek kunt blijven meeluisteren. Je kunt zelfs ‘je hand opsteken’ zodat de sprekers je uitnodigen om een bijdrage te leveren.

Het betekent dat debatten, lezingen, optredens, comedyshows en jamsessies allemaal gratis beschikbaar zijn om naar te luisteren. De enige regel is dat je niets mag opnemen.

Als alternatief kun je jouw eigen gesprekken beginnen met vrienden of vreemden, net zoals je zou doen op een feestje in je achtertuin.

Wie zijn er te vinden op Clubhouse?

Op dit moment zijn er niet veel mensen. De app staat alleen open voor een bètagroep, wat betekent dat ze dingen klein houden om de functies en veiligheid te testen.

Van de Clubhouse-leden die we wel kennen, kun je je aansluiten bij muzikanten Estelle, Drake, 21 Savage en The Game naast komieken Tiffany Haddish en Kevin Hart. Er zijn ook Hollywood-acteurs zoals Ashton Kutcher en Jared Leto. Koningin van de chatshow Oprah is natuurlijk ook te vinden bij Clubhouse. Als zij spreekt dan luisteren de mensen natuurlijk. 🙂

Hoe kan ik uitgenodigd worden voor Clubhouse?

Hiervoor zullen we geduld moeten hebben. Elk nieuw lid krijgt één uitnodiging toegewezen, en na een tijdje krijg je er nog drie. Als je wordt uitgenodigd door een bestaand lid, kun je uiteindelijk vier van je vrienden uitnodigen om met je mee te doen.

Wanneer verschijnt Clubhouse voor Android?

Android-gebruikers worden wederom volledig buiten het gesprek gehouden (letterlijk, én terecht! :)). Maar niet voor lang (helaas:)). Hoewel we nog geen specifieke datum hebben, hebben de makers van de Clubhouse App informatie gedeeld over wat er gaat komen via een blog in Januari: “Vanaf het begin wilden we een clubhuis bouwen voor iedereen. Met dit in gedachten zijn we verheugd binnenkort aan onze Android-app te kunnen beginnen en meer toegankelijkheids- en lokalisatief-uncties toe te voegen, zodat mensen over de hele wereld de applicatie kunnen gaan gebruiken.”

Zijn er regels die ik zou moeten weten?

In dit stadium van de bètaversie van de Clubhouse app zijn de regels los. Hoewel de app discriminerend en agressief gedrag sterk ontmoedigt, is het grotendeels aan de hosts / moderators van de kamer om het gesprek te sturen. Bij het hosten van een ruimte moeten gastheren én dames rekening houden met de titel van de ruimte, het aantal mensen dat ze op het podium hebben en hoe ze modereren.

Van moderators wordt ook verwacht dat ze de ruimte ‘resetten’. Veel clubhuisruimten zijn langer dan twee uur live, dus het is aan te raden dat hosts / moderators de ruimte ongeveer elke 30 minuten resetten, door het onderwerp van discussie en de volgorde van de sprekers uit te leggen, en alle andere informatie, zoals te volgen onderwerpen en hashtags.

Als je een lid bent met een mening om te delen, is er een knop ‘hand opsteken’ die kan worden geactiveerd door de moderator. Het is aan hen om je op het podium te accepteren. Waarschuwing, als je eenmaal op het podium bent geaccepteerd, zorg er dan voor dat je op dempen drukt. Net als bij Zoom is het waarschijnlijk dat je microfoon automatisch wordt ingeschakeld en dat je niet wilt dat je tegen iedereen onzin praat.

Hoe volg ik mensen?

Wanneer je je voor het eerst aanmeldt, kan het Clubhouse-algoritme het adresboek van je telefoon koppelen en dat combineren met degene die je wilt volgen (wat je kunt doen door simpelweg op de volgknop naast hun profielfoto’s te drukken). De social media app kan ook andere mensen aan je voorstellen op basis van je voorkeuren en waarop je tot nu toe hebt geklikt.

Hoe open ik een kamer?

Iedereen in de app kan zijn eigen kamer beginnen, waar jij de oorspronkelijke host bent, maar vervolgens hostprivileges kunt toewijzen aan andere sprekers op het podium. Wanneer je ervoor kiest om een onderwerp toe te voegen, wordt je gevraagd te kiezen tussen de ruimte ‘Open’, ‘Sociaal’ en ‘Gesloten’ maken. Een open ruimte is zichtbaar voor iedereen die door de Clubhouse app bladert. Er is een sociale ruimte beschikbaar voor mensen met wie je rechtstreeks via de app bent verbonden, zoals jouw volgers. Een gesloten ruimte is zo exclusief als het maar kan zijn, alleen de door jou gekozen kamers zijn open om te joinen.

Hoe join ik een kamer?

Je kunt deelnemen aan de kamers op jouw homepage. Maak je geen zorgen, je wordt de hele tijd gedempt, tenzij je op het podium wordt uitgenodigd. Als je eenmaal binnen bent, kun je klikken op ‘hand opsteken’, ‘vraag stellen’, of gewoon doorgaan en de demping van je microfoon opheffen, dit is je kans om te schitteren, dus als je op een podium staat met tante Oprah zorg ervoor dat het geluid goed is en dat er niet te veel huilende baby’s op de achtergrond zijn. Je kunt ook toegang krijgen tot een kamer door op de melding te klikken als je door een vriend wordt ‘gepingd’. Als je er klaar mee bent, klik je gewoon op de knop “rustig weggaan”.

Hoe nodig ik vrienden uit naar een kamer?

Stel dat jij je in een zeer interessante en tot nadenken stemmende kamer bevindt. Met de laatste CH-update kun je op de ping-knop [“+”] onder aan een kamer tikken, waar je een optie ziet om een link te delen met je volgers of vrienden, of deze zelfs op je Whatsapp-groepschats te plaatsen.

Een hele boel informatie over de nieuwe Clubhouse App. Heb jij hem al gedownload? Zo niet ga naar de App Store en bekijk wat jij wilt volgen in het clubhuis.